Feit of fabel: krijg je puistjes van chocolade?

Feit of fabel: krijg je puistjes van chocolade?

Chocolade, als je er alleen al aan denkt, begint je maag al te rammelen. Maar is het wel goed voor je huid? Er zijn mensen die beweren dat ze last krijgen van puistjes na het eten van chocolade. Is dit waar? Of kan je zonder enige gevolgen een hele reep wegwerken? Wij zochten het tot op de bodem voor je uit!

Sedum

Acne ontstaat door talgklieren die onder de huid voorkomen. Deze talgklieren maken een soort vettige stof aan wat we sedum noemen. Deze stof zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Soms komt het voor dat deze talgklieren te veel sedum aanmaken. De talgklieren raken dan ontstoken en het gevolg hiervan zijn puistjes. Maar is er een verband tussen acne en chocolade?

Onderzoekers zeggen het volgende…

sarcastic willy wonka GIF

Al een hele lange tijd wordt er beweerd dat puistjes het gevolg zijn van chocolade. Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. In de jaren 60 deden dermatologen James Fulton, Albert Kligman en Gerd Plewig een onderzoek naar deze bewering. Dit deden ze met behulp van maar liefst 65 proefpersonen met acne en één chocoladefabrikant.

De drie dermatologen lieten de chocoladefabrikant twee verschillende chocoladerepen maken:

  • Reep 1: is een chocoladereep die 10 keer zoveel cacao bevat dan een normale chocoladereep.
  • Reep 2: is een reep die niet te onderscheiden is van reep 1, echter bevat deze geen chocolade.

In een periode van 4 weken kregen de proefpersonen dagelijks één van de twee repen voorgeschoteld. Tijdens dit experiment werden alle onreinheden op de huid regelmatig geteld. Na deze test van vier weken kregen de proefkonijnen een rustperiode van drie weken. Vervolgens kregen zij dagelijks de andere reep.

Ook in deze periode werden alle puistjes geteld, maar een verschillend effect tussen reep 1 of 2 bleek er niet te zijn. Bij een grote meerderheid was er namelijk geen verschil in het aantal puistjes. Hetzelfde experiment werd uitgevoerd bij mensen die geen last hadden van acne. Het resultaat bij deze doelgroep was gek genoeg hetzelfde. Een verband tussen chocolade en puistjes was er dus niet.

Hit that spot!

puistjes

De conclusie is duidelijk. Chocolade zorgt niet perse voor puistjes. Je kunt dus gerust genieten van bonbons of een romige chocoladetruffel. Mocht je toch nog last hebben van onreinheden op je huid, dan hebben we hieronder een aantal handige tips om van puistjes af te komen!

Drink veel water! 

Je huid heeft genoeg water nodig om gehydrateerd te blijven. Dit geldt ook voor acne. Door veel water te drinken, verdwijnen puistjes sneller en wordt je huid sneller weer mooi en egaal. Naast dat water helpt tegen onreinheden op de huid is het trouwens ook een uitstekende afvalmethode! Zo hoef je jezelf niet telkens af te matten in de sportschool. Het streven naar je zomerbody was nog nooit zo makkelijk! Tenzij je teveel chocolade eet natuurlijk 😉

Knijp ze niet uit!

Bij puistjes is het geen goed idee om deze uit te knijpen. Hierdoor kunnen namelijk littekens of nieuwe puistjes ontstaan. Het beste is dus om je huid zo veel mogelijk met rust te laten.

Let op met scheren

Ook door scheren kunnen puistjes ontstaan. Let er dus op dat je altijd scherpe mesjes gebruikt en scheer bovendien niet te vaak. Elke keer dat je jezelf scheert raakt je huid namelijk een beetje beschadigd.

Een speciaal dieet helpt niet

Ga geen speciaal dieet volgen als je last hebt van acne. Onderzoek wijst namelijk uit dat er helemaal geen verband is tussen voeding en puistjes. Maar even terugkomend op je geplande ”zomerbody”, een appeltje voor de dorst kan zeker geen kwaad!

De biologisch afbreekbare Konjac Spons! 

Als je opzoek bent naar een goed en duurzaam product dat helpt tegen puistjes, dan is onze Konjac Spons een uitstekende keuze. Deze laat je huid stralen en is 100% plasticvrij! Daarnaast kun je met de Body Bars je huid intens reinigen. Benieuwd welke Body Bar bij jou past? Lees dan ook onze blog hierover!

Heb jij nog tips tegen puistjes? Deel ze vooral hieronder!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *